Glaukom - tihi kradljivac vida

Glaukom - tihi kradljivac vida

Glaukom je bolest propadanja vidnog živca i živčanih vlakana mrežnice najčešće povezan sa povišenim intraokularnim tlakom. Nakon katarakte to je najčešći uzrok sljepoće u svijetu. Javlja se u svim dobnim skupinama, međutim najčešći je u starijoj životnoj dobi, a oboljeli često nemaju nikakvih subjektivnih simptoma koji bi upućivali na glaukom, pa je odlazak na redovite oftalmološke preglede na kojima se mjeri intraokularni tlak od izrazite važnosti.

Uzroci i rizični faktori
Kod glaukoma otvorenog kuta ne zna se uzrok, dok kod drugih oblika može biti anatomska predispozicija ili već postojeća bolest oka (npr.zatvoren kut, dijabetes, kratkovidnost, dob, steroidi, trauma oka). Jedan od najznačajnijih rizičnih fatora kod većine glaukoma je povišeni očni tlak. Osobama koje u svojoj obiteljskoj anamnezi imaju oboljelog člana je vjerojatnost za razvoj glaukoma za 20 % viša nego ostatku populacije.

Simptomi koji upućuju na glaukom su:
bol unutar ili iza očne jabučice
glavobolja
osjetljivost očne jabučice na pritisak
suzenje
neodređena nelagoda u očima

Kako dijagnosticirati glaukom?
1. Kompletan oftalmološki pregled i mjerenje očnog tlaka
2. Pahimetrija – mjerenje debljine rožnice
3. Gonioskopija –pregled morfologije očnog kuta kojom se otkriva eventualna opstrukcija tj. smetnja u otjecanju očne vodice koja vodi povišenju intraokularnog tlaka
4. Ispitivanje vidnog polja – kompjuterizirana perimetrija pomoću uređaja VP Octopus 900 G – ovom pretragom se dobija uvid u širinu i eventualne ispade u vidnom polju koji se javljaju kao prvi tihi znak glaukomskog oštećenja
5. Mjerenje debljine živčanih vlakana oko vidnog živca pomoću specijalnog uređaja Spectral Domain Optical Coherence Tomography – ovom pretragom dobivamo uvid u strukturno oštećenje oka.

Očni tlak kao glavni rizični faktor
Normalne vrijednosti očnog tlaka su od 10-21 mmHg

Postoje razne metode mjerenja očnog tlaka:

nekontaktna metoda- brza, bez kontakta sa rožnicom oka pacijenta, služi za grubu procjenu vrijednosti očnog tlaka
aplanacijska metoda- nakon lokalne anestezije kapima prislanja se sonda na rožnicu oka i mjeri vrijednost očnog tlaka,
Dinamička konturna tonometrija (DCT- PASCAL) – najpreciznija metoda mjerenja očnog tlaka kojom se eliminiraju biomehanička svojstva rožnice pomoću specijalne sonde koja dolazi u kontakt sa suznim filmom površine rožnice
Postojanje povišenog IOT > 21 mmHg, a bez promjena na vidnom živcu i vidnom polju zovemo okularna hipertenzija.

Isto tako “normalni” očni tlak < 21 mmHg, koji uzrokuje ispade na vidnom polju i promjene na vidnom živcu zovemo normotenzivni glaukom.
Zbog toga se za svakog pojedinca određuje “ciljni tlak” – ona vrijednost pri kojem neće biti daljnjeg oštećenja vidnog živca i propadanja vidnog polja

METODE LIJEČENJA GLAUKOMA

Snižavanje očnog tlaka čini osnovu liječenja čiji je cilj spriječiti daljnje oštećenje vidnog živca i propadanja vidnog polja kao i postizanje životne kvalitete pacijenata. S obzirom na stupanj oštećenja, pozitivnu obiteljsku anamnezu, visinu očnog tlaka i dob za svakog pacijenta se određuje ciljni tlak.

1. Konzervativno liječenje- kapi za snižavanje očnog tlaka. Ukoliko se ne uspije spustiti očni tlak često se dodaje još jedan lijek ili kombinacija lijekova u jednoj bočici.
2. Kirurško liječenje- filtracijske operacije glaukoma - kod otpornih i teških slučajeva koji ne reagiraju na konzervativnu terapiju.
3. SLT-najsigurniji pristup liječenju glaukoma otvorenog kuta

Selektivna laserska trabekuloplastika ( SLT) je najnoviji pristup u svijetu za neinvazivno liječenje glaukoma otvorenog kuta (kut u kojem se nalazi drenažni sustav za otjecanje očne vodice je otvoren). Tretman je indiciran kad medikamentna antiglaukomska terapija ne snižava intraokularni tlak na željene vrijednosti ili uzrokuje ozbiljnje nuspojave, no može se koristiti i kao inicijalni tretman.

Rezultati svjetskih istraživanja – zašto se odlučiti za liječenje glaukoma SLT laserom?

SLT laser pokazuje trenutno najbolje rezultate u kliničkim ispitivanjima u neinvazivnom liječenju glaukoma otvorenog kuta (vidljivo elektronskim mikroskopom). Učinak lasera traje između 1 i 5 godina, ponekad i duže, može se ponavljati bez štetnih posljedica na oko. Ponekad je potrebno 1-3 mjeseca do konačnog učinka. Postoperativna upala je česta, ali blaga te se zbrinjava nesteroidnim protuupalnim kapima. Postoji vjerovatnost od 5% za porast intraokularnog tlaka nakon zahvata, što se snižava antiglaukomskim medikamentima kroz 24h. Korišten kao prva terapija izbora snižava intraokularni tlak za 30% , a takvo sniženje očnog tlaka je vrlo teško postići čak i višestrukom terapijom kapima. U slučaju da izostane učinak SLT lasera na sniženje intraokularnog tlaka, glaukom se može tretirati drugim metodama poput medikamentne terapije i filtracijskih operativnih zahvata. Kod nekih bolesnika se ciljni intraokularni tlak može postići samo laserskim tretmanom, u slučaju da je prije zahvata bolesnik bio liječen kombinacijom više antiglaukomskih medikamenata potreba za učestalim ukapavanjem lijekova se može smanjiti na jednom dnevno što uvelike poboljšava kvalitetu života samog pacijenta.

4. Lasersko liječenje glaukoma zatvorenog kuta – laserska periferna iridotomija
Laserska periferna iridotomija ( LPI) je postupak kojim se selektivno pravi mikroskopski otvor u šarenici blizu njegove baze. Postupak se izvodi pomoću Nd:Yag lasera, koristi se za neinvazivno liječenje glaukoma zatvorenog kuta. Postupak se može ponavljati nekoliko puta. U Poliklinici Knezović Vision Group se zahvat OPTO Yag&SLT laserom izvodi ambulantno, traje 5 do 10 minuta po oku ovisno o vrsti laserskog zahvata te je potpuno je siguran i bezbolan. Učinak lasera se može očekivati već za tjedan dana, traje nekoliko godina, zahvat se po potrebi može ponavljati. Želite li se zauvijek riješiti kapanja antiglaukomskih kapi ili smanjiti količinu i učestalost njihove primjene preporučamo Vam kompletnu dijagnostičku antiglaukomsku obradu.

Kakva je prognoza?

Glaukom se ne može izliječiti ali se može kontrolirati. Pacijenti s glaukomom trebaju redovite oftalmološke kontrole jer je prevencija i praćenje ključna u očuvanju vida. Glaukom koji se ne liječi rezultira trajnim gubitkom vida kroz nekoliko godina.

Katarakta, prezbiopija, astigmatizam, keratokonus, o svemu tome, a i o  svemu  ostalom vezanom uz vaš vid  možete pitati direktno dr. Knezovića na:
http://eklinika.hr/pitajte-lijecnika ili http://knezovic.com.hr/pitaj-doktora/

Detaljnije o najčešćim temama vezanim uz bolesti oka možete pročitati na blogu dr.Knezovića: http://knezovic.com.hr/blog/ 

Za lasersko skidanje dioptrije, staračku dalekovidnost, operaciju sive mrene ili specijalistički pregled na jedinstvenim dijagnostičkim aparatima u Hrvatskoj možete se naručiti telefonom na 099 8199 049  i on line : http://knezovic.com.hr/narudzba/