Istine i zablude o osteoporozi

Istine i zablude o osteoporozi

Što činiti kako bi spriječili komplikacije?

Dosadašnje iskustvo u liječenju i nove spoznaje o biologiji kosti pokazale su da je većina stavova o osteoporozi na kojima se temeljila klinička praksa pogrešna ili samo djelomično točna, te da usprkos uvođenju više različitih lijekova problem osteoporoze nije ni izdaleka riješen. Što više, otvorene su nove dileme i pitanja, od onih koja osteoporozu svrstavaju u „izmišljene“ bolesti, do onih koja negiraju dosadašnju kliničku praksu i predlažu značajnu reviziju kliničkog pristupa. Najgore je u svemu što su pacijenti sve više zbunjeni, kao i liječnici koji bi im trebali dati smjernice što činiti.

Što je važno znati o osteoporozi?

1. Osteoporoza je uzrokovana gubitkom kakvoće kosti, a ne mase kosti i može se javiti i bez gubitka koštane mase. Naime, kakvoća kosti ovisi primarno o unutarnjoj arhitekturi kosti i kakvoći materijala, a manje o masi kosti.
2. Osteoporoza nije samo bolest žena u menopauzi. Budući da se unutarnja struktura kosti stalno mijenja kroz proces koštane pregradnje puno različitih čimbenika utječe na kakvoću kosti, pa se zbog toga može javiti i kod mlađih žena i muškaraca.
3. Osteoporoza može dovesti do vrlo teških posljedica u vidu prijeloma i trajnog invaliditeta, a poznato je da od posljedica komplikacija umire više žena nego od karcinoma dojke, uterusa i jajnika zajedno.
4. Ne postoji lijek za osteoporozu, niti dijagnostička metoda na temelju koje ćemo odrediti terapiju. Izbor metoda liječenja mora se temeljiti na individualnoj procjeni koju donosi liječnik. Zato je vrlo važno njegovo iskustvo i znanje o biologiji kosti.
5. Komplikacije osteoporoze se mogu spriječiti pravovremenim provođenjem terapijskih mjera, koje su najčešće jednostavne i bez nuspojava.

Bez obzira na to jeste li žena ili muškarac i bez obzira na to koliko godina imate, redovito vježbajte. Najbolja je ona tjelovježba koja sadrži intermitentne kontrakcije mišića uz kontrolirane pokrete, jer se time kostima daju signali kako graditi unutarnju koštanu arhitekturu. Naime, kost se svakodnevno pregrađuje i u deset godina se u potpunosti obnovi čitav skelet. Unutrašnja struktura kosti sastoji se od mreže pregradnih zidova koji se svakodnevno ruše i zidaju. Najvažnije za kakvoću kosti je dobar raspored unutarnjih zidova, kao što je i za stabilnost zgrade najvažnije da nosivi zidovi budu na pravom mjestu. Zbog toga je važna bio-mehanička ravnoteža i stalna stimulacija odgovarajućom tjelovježbom.

Prenesite ove savjete svima do kojih Vam je stalo. Pravovremeno ulaganje u svoje kosti vratit će Vam se višestruko, jer ćete izbjeći teške komplikacije kao što su bolovi, prijelomi, ograničena pokretljivost, ovisnost o drugima, teški invaliditet. Zapamtite, osteoporoza je teška bolest zbog teških komplikacija koje se javljaju podmuklo, najčešće nepredvidivo, a kada se komplikacije jave liječenje je teško, skupo i uglavnom slabog učinka.

Jedna od najgorih mogućih sudbina koja može zadesiti čovjeka je biti mentalno bistar, željeti živjeti, a biti nemoćan, ovisan o drugima, a to je upravo ono do čega dovode posljedice neliječene osteoporoze.

Zdravstvene usluge potražite ovdje : 

MBST - 10 tretmana liječenja osteoporoze
Denzitometrija - mjerenje gustoće kostiju